Followers

5 ::Alhamdulillah, 3 Tahun Yang Cukup Indah::

Sunday, December 11, 2011
Bismillahirrahmanirrahim


Tiba-tiba tersesat kat blog sendiri, jemari secara spontan mengupdate blog DE SOUZA CORNER ni.Mungkin ditambah rasa ketercabaran daripada kakak sendiri yang blognya sentiasa up-to-date dan mungkin sindiran daripada sahabat yang duk melawat blog aku yang bersawang. Posting terakhir bertarikh 15 Oktober mesti aku lenyapkan..Ya! Mesti! (berkobar tiba-tiba)


Dan tanggal 28hb November yang lepas, secara rasminya aku telah bergelar graduan Universiti Malaysia Sabah. 3 tahun menjadi pelajar bidang akuakultur mengajar aku menjadi insan yang lebih insan daripada insan biasa.Menimba ilmu bukanlah dalam kelas ataupun kuliah. Namun ditambah lagi dengan praktikal dalam kalangan ikan-ikan dan juga lapangan masyarakat. 





Susah senang bersama para sahabat di negeri di bawah bayu. Syukur pada Ilahi kerna tak pernah memisahkan aku daripada bi'ah solehah meskipun pada mulanya aku gentar untuk meneruskan hidup negeri yang asing bagi aku. Naqib, adik beradik seusrah, anak-anak usrah dan sahabat-sahabat seperjuangan menjadi kekuatan jatuh bangun aku di Sabah.Meskipun pernah merantau ke Negara Matahari Terbit yang penuh dugaan, Alhamdulillah tarbiyah yang diterapkan menjadi bekal meneruskan kehidupan di negara orang






Buat para pensyarah,murabbi terima kasih tak terhingga atas didikan kalian .Moga rahmat Allah bersama kalian. dan tidak dilupakan keluarga yang menjadi tunjang kejayaan ini. Ibu ayah yang banyak berkorban masa,harta dan tenaga .Adik beradik yang sentiasa memeberi sokongan dan dorong..syukran jazilan





Dedikasi istimewa buat senior,penasihat,abang dan sahabatku, Akhi Azizul atas segala perkongsian kegembiraan, nasihat, masalah, hadiah mahupun segalanya.Moga redha Allah bersama akhi. Thanks a lot for being my advisor, senior for these last 3 years.



-mari menjadi insan yang lebih insan daripada biasa-


-muhamad asyraf a.k.a acapdesouza-
-shah alam-
-11.12.11-









Read more

4 ::Antara Aku, Ikan dan Photoshop::

Saturday, October 15, 2011
Alhamdulillah.

Setelah tunggang langgang study, akhirnya aku dah jadi mantan pelajar. Dan kini aku dah nek pangkat jadi pekerja..baru aku tahu betapa payahnya bekerja.

tapi yang agak menjadi tanda tanya orang macam kawan-kawan dan keluarga sendiri, kerja aku sekarang memang lari jauh dari apa yang aku belajar time kat UMS dulu.
 time praktikal kat jepun bulan 5 lepas.kat tengah2 laut jepun tu.


Mane taknye. 3 tahun usaha belajar macam dah tak dapat belajar lagi dalam bidang AKUAKULTUR (ni course yg slalu org tak tahu). 3 tahun main nyorok2 dengan ikan, 3 tahun bertepuk tampar dengan siakap, 3 tahun berpengalaman membunuh ikan.

Tapi sekarang aku kerja jadi GRAPHIC DESIGNER.
walawei, 180km tu jauh.

Tapi tu lah bidang yang aku memang minat sebenarnya.menyesal jugak dulu tak apply course graphic designing. Camne entah aku boleh terjebak ke dalam kancah design mendesign ni.

Yang aku ingat, aku start berjinak2 dengan photoshop time aku sekolah rendah lagi. Bapak aku pi hantar aku dengan kakak aku pi kursus komputer dan aku start dah belajar basic. Masuk matiks lak, sambung menghebatkan lagi skill photoshop aku. dan yang membangkitkan keghairahan aku dengan  kerja design mendesign guna photoshop ni bila aku masuk universiti.

Masuk universiti, aku selalu dikejar oleh pengarah-pengarah program untuk jadi ajk publisiti dan multimedia. aku cube lari tapi diorang tetap laju mengejar aku smpai la aku tak terlari..

.ada jugak orang tanya 
"tak muntah ke jadi ajk yang sama je untuk banyak-banyak program? "
aku jawab
"biaq pi la aku nak jadi papepun" (ok, ni jawapan yang tipu)
(ni jawapn yg betul) "nak wat camnela?dah memang aku addict dengan mentang photoshop ni"

dan itulah kerja aku dulu kat universiti, balik-balik design.balik-balik edit. kadang-kadang tidur tak cukup sebab menanti laptop aku loading  photoshop dengan agak mengengsot angkara RAM 2GB nye.

Sekarang dah habis belajar kerja jugak sebagai GRAPHIC DESIGNER.tapi aku dah makin curang kat cik PHOTOSHOP.lantas dia hampir merajuk bila dapat tahu aku main kayu tiga dengan cik CORELDRAW. Papepun aku tetap minat dengan dunia design mendesign ni. Tapi tetap aku tak lupa ilmu-ilmu yang aku belajar dari bidang AKUAKULTUR. 



jadi untuk tidak melupakan AKUAKULTUR,
aku akan selitkan motif ikan dalam design aku..
boleh ke?
boleh la kannn...
p/s : terharu dengan prof aku yang merestui jejak langkah ku jadi GRAPHIC DESIGNER walaupun dia mahu aku jadi PENTERNAK IKAN...
Read more

1 ::JiwaSuciKosongKosong::

Monday, August 29, 2011

Salam Eid Mubarak
Untuk semua para bloggers, peminat, stalker, pengumpat dan lain2
Read more

2 ::Mengukir Memori di Bumi Sakura::

Friday, July 29, 2011
jam 2 am, Chuo Oasis Hotel, Osaka, Jepun
29hb Julai 2011

Alhamdulillah syukur pada Ar-Rahman dan Ar-Rahim
setelah hampir 2 bulan lebih blog ni tak berupdate disebabkan sibuk dengan latihan industri di Jepun
Genap 11 minggu aku dan 12 orang sahabat menabur bakti di bumi Jepun ini.

masih aku ingat bila baru menjejakkan kaki ke sini
ingatan masih tertinggal di Malaysia
suasana, persekitaran cukup jauh berbeza
tiada lagi kelihatan masjid tersergam indah
tiada lagi laungan azan berkumandang tika masuk waktu
tiada lagi teman berjemaah 5 waktu
sungguh aku rindu biah solehah yang dulunya pernah aku rasai

biarpun banyak dugaan sepanjang tinggal di Jepun
Alhamdulillah ibadah tetap menjadi keutamaan
biarpun agak sukar pada mulanya 
namun, alah bisa tegal biasa
bangun seawal 3 pagi unuk bersolat subuh
bersolat di khalayak ramai
semuanya pada mulanya sukar untuk dipraktikkan
namun alhamdulillah masih dikuatkan iman
syukur biah solehah sedari keluarga
mampu mentahsinkan peribadiku biarpun tidak sempurna



miliki keluarga di Jepun yang begitu menjaga kebajikan kami
tak ubah seperti keluarga kandung sendiri
dan tika berpisah melepaskan kami pergi
terlukis kesayuan di wajah mereka
mata bergenang air mata
tanda tautan kasih sudah utuh berpadu antara kami dan mereka
Insyallah kita akan berjumpa lagi jika diizinkanNYA



Insyallah, pagi ini jam 11 akan bertolak ke KLIA,
mengambil transit dan terus pulang ke Kota Kinabalu
moga pengalaman hidup di sini nanti mampu dikongsi bersama generasi baru akan datang

Moga Aku Tetap Istiqamah Dalam Amalan


Read more

6 ::Japan Live::

Saturday, June 4, 2011
alhamdulillah
lama rasanya tak hapdate blog ni
dah bersawang agaknya
sekarang ni aku sedang berpraktikal di Jepun
tiap hari pi tengah laut
bagi makan ikan,abalon,carik rumpai laut untuk abalon
walaupun tengah hujan lebat mahut, angin yang kuat sampai mau terbang dah
tetap kena pi laut jugak

2 minggu hidup di negara matahari terbit ni cukup buat aku rindu
rindu pada ayam dan makanan yang halal
mana taknya
hari-hari makan ikan sebab tak jumpa lagi daging yang halal
rindu pada sahabat-sahabat seperjuangan berprogram bersama
rindu pada gelak tawa keluarga di Malaysia
dan yang paling aku rindu
suara azan yang berkumandang 5 kali setiap hari
cukup aku rindu
hinggakan aku balik-balik dengar mp3 azan dalam laptop aku
sungguh berbeza kehidupan di sini dengan di Malaysia


baru tiba di osaka airport.kesejukan

di tepi pantai.baru balik keje

merayau waktu malam

dengan member time kat sangkar tengah laut

mungkin lepas ni aku jarang dapat update blog ni
memandangkan kemudahan internet yang terbatas
satu pc untuk kegunaan 4 orang
maunya tak berebut tiap hari

papepun insyallah tinggal beberapa sebulan lebih je aku kat sini
pasti akan aku pulang ke Malaysia
menhirup udara di negara tanah air ku kembali
insyallah moga Allah makbulkan...

Read more

6 ::Jepun : Masanya Kini Tiba!::

Wednesday, May 11, 2011
ahamdulillah
pejam celik, pejam celik
akhirnya tinggal satu hari lagi kami bakal meninggalkan bumi MALAYSIA
demi memperoleh ilmu di bumi matahari terbit, JEPUN



setelah sekian lama berusaha
jerih perit terasa
suka duka dikogsi bersama
insyallah
13 orang pelajar tahun akhir akuakultur 
Universiti Malaysia Sabah bakal menuju ke matlamat yang diusahakan selama ini
menghayati setiap detik yang berbaki sehari di bumi sendiri
menjadi pengubat rindu tika di Jepun nanti


SCOAIT
teruskan usaha kita!
Perjuangan baru bermula!


Read more

5 ::Memori IJTIHAD::

Sunday, May 8, 2011
niat di hati nak carik video baru Feelhoney kat youtube
tiba-tiba ternampak pulak video NASYID AMAL ISLAMI SAMTTAJ 2011
apa lagi
teruslah aku klik sebab mau tengok pewaris-pewaris IJTIHAD yang baru beraksi








banyak jugak peningkatan 
teringat aku time mula-mula industri nasyid bertapak secara rasmi di sekolah aku
SEKOLAH AGAMA MENENGAH TINGGI TENGU AMPUAN JEMAAH
SAMTTAJ SHAH ALAM


aku, faiz yusuf (mat), fikeri, faiz zainuddin, musa'ab, lokman dan izzat
antara orang kuat yang mula mengorak langkah mewujudkan group nasyid yang rasmi
ketika tu kami semua sudah tingkatan 5 kecuali izzat
mat lah yang bersungguh membuat kertas kerja untuk mendapatkan alatan muzik yang lengkap
alhamdulillah diluluskan pihak sekolah dan kami mendapat satu set alatan muzik yang kami kira sudah cukup lengkap ketika tu


barisan IJTIHAD 1ST GENERATION
aku takde sebab time ni patah kaki, beraksi belakang tabir dengan lirik


masuk part nama kumpulan pulak
macam-macam nama dicadangkan
kalau sebelum ni
group kami yang tak rasmi diberi nama In-Soff , Rethoric (tak tau pulak maksudnya tak berapa elok).
last-last bagi la nama IJTIHAD , bersempena nama majalah sekolah kami
Alhamdulillah nama tu masih melekat lagi sampai sekarang


Latihan bermula dengan semangat baru
dengan jurulatih yang baru
dengan guru pembimbing yang cun sporting, Cikgu Hamidah
dengan lagu dan lirik yang diberi nafas baru
sanggup kutip duit masing-masing untuk beli shaker baru


maka perjalanan seni kami bermula
pertandingan demi pertandingan disertai
persembahan demi persembahan dipenuhi
ada suka dan ada duka
ahli lama berganti baru
namun perjuangan kami tetap utuh


kini, 2011
IJTIHAD sudah melahirkan 6 generasi (kalau tak silap la)
aku bersyukur kerana menjadi salah seorang penyumbang
penyumbang kepada metod dakwah yang lebih berseni ini
alhamdulillah


jangan pernah mengalah
selagi syahid belum dikecapi


TERUSKAN PERJUANGAN ADIK-ADIK IJTIHAD!


p/s : teringin mau wat persembahan dengan IJTIHAD 1st GENERATION kat dewan sekolah...ada siapa-siapa mau sponsor?



Read more

1 ::11.11.11::

baru-baru ni ada ura-ura PRU 13
akan diadakan pada 11.11.11
wah,manyak santik ooo nombor ni
huhhuhu
nak kongsi sikit gambar best


aku suka yang last sekali tu
punya cuak...hahahha

p/s : selamat hari ibu,bapa,kakak,abang,adik,nenek,atuk,saudara,sahabat,cikgu...(bersambung)

Read more

5 ::Al-kisah Anak No.2::

Monday, May 2, 2011
ni ada sikit kajian la tentang anak nombor dua
aku ni anak kedua la
jom tengok ape la alkisah anak ke dua ni



ANAK MANJA IBU 
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu.   

ANAK DEGIL 
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. Semua dia je yg betul..dalam ramai-ramai adik beradik dia je yang KETEGAQ (degil) .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh-sungguh… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..  

TAK PANDAI PUJUK 
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..   

BERCINTA 
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …  

 HITAM / PUTIH 
Apa yang dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam tu hitamlah, kalau putih tu putihlah ….degil tak boleh toleransi  

 HATI 
No 2 ni juga nampak je keras…tapi hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka
  
 BERDIKARI 
very independent..mmg betul..tapi kalau terlebih indepent pun payah…..tapi mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik-adik kena control kena report kat diorang ) ..
   
ARAHAN 
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja dengan orang…ramai anak no 2 ni kerja sendiri   

PEMAAF & CARING
 tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jangan bg diorang marah….kalau depa marah faham sajer lah  

 PAKAIAN 
Nak ajer up to date…semua nak kemas....


p/s : yang tang degil, arahan dengan hitam/putih tu aku mengakulah aku ada.hahaha
Read more

1 ::Pandai Tapi Tak Pandai::

Sunday, May 1, 2011
ramai antara kita pandai dan genius
pakar dalam bidang masing-masing dan pelbagai bidang yang lain
tak mustahil lah banyak penemuan-penemuan baru
kajian-kajian diwar-warkan
bisnes kian mendapat keuntungan tinggi

namun tak ramai orang yang pandai dan genius 
yang telah menguasai satu-satunya bidang yang amat penting
termasuklah aku sendiri
iaitu BIDANG PENJAGAAN HATI INSAN
salah satu bidang yang amatlah penting
lebih penting daripada penemuan formulasi trigonometri
mahupun teori archimedis



kita mungkin sering menganggap seni menjaga hati insan lain amat enteng
namun hakikatnya besar impaknya pada kehidupan kita dan persahabatan sesama insan
kita mungkin pernah menggelar sahabat  dengan banyak gelaran
atas alasan ianya hanya senda gurauan
namun tanpa kita sedar ianya kurang disenangi sahabat
kalau sekali boleh dimaafkan
tapi kalau berulang-ulang kali pekehalnya la?
walau sudah tahu sahabat kurang senang dengan perangai jengkel kita
namun yang jengkel tu la kita suka buat lagi dan lagi



ingatlah, kata-kata kita boleh menjadi doa
dan yang paling penting

fahami hati dan jaga perasaan sahabat
sebelum kita minta difahami dan dihargai sahabat

jom makan nasik ambang dengan member!

p/s : lama dah tak reunion dengan member time sekolah dulu...
Read more

5 ::Aku, Kamu dan Liriknya::

satu hari tu aku belek-belek balik buku conteng aku time sekolah menengah dulu
secara tak sengaja ternampaklah serangkap ayat
sekali tengok macam pantun
2 kali tengok macam syair seloka pun ada
8 kali tengok baru la aku ingat balik
tu la lirik lagu yang aku garap time sekolah dulu
ada lebih kurang 4 lirik



tergelak aku bila baca balik semua lirik lagu
bukan ayat macam kartun mahupun ayat ala-ala himawari baru belajar cakap
tapi sebab tak sangka pulak aku ada bakat menulis lirik time muda-muda dulu
ada satu lirik tu aku buat khas untuk team nasyid sekolah aku
disebabkan di saat akhir aku tak dapat join diorang 
disebabkan kepatahan kaki
maka wakilkan lirik pun jadi la

semua lirik yang aku buat 
terinspirasi dari Ustaz Pahrol Juoi


penulis lirik Puteriku Sayang,Hijjaz
 (bapak member kamceng matrix aku ni, Al-Fatih.kasi promote sikit)
semua lirik lagunya memang sangat puitis dan penuh makna tersirat
ada jugak aku cita-cita mau jadi penulis lirik sepenuh masa
tapi simpan dulu rasanya...hehehhe

bagi aku kalau mau judge lagu
aku tengok lirik dulu
melodinya no.2
sebab apa la guna kalau lirik merapu
citer pasal tenuk, labi-labi, cinta meroyan
sia-sia je duit buat rakaman album
bukannya murah mau buat album
lagi satu biar lirik tu dijadikan sebagai satu medium dakwah kepada masyarakat
berertilah jugak duit rakaman album tu
ye tak kome sume?

p/s : tetiba feeling mau menulis lirik balik ni...hahahaha

Read more

11 ::Argghhh...Tidak!::

Wednesday, April 27, 2011
"Tidak! ustaz amirul dah bertunang..."

"Hancurlah harapanku..."

"Frust giler la aku"

Di atas ni adalah antara luahan hati
para wanita di luar sana
setelah aku membuat kaji selidik
apabila berita Ustaz Amirul a.k.a Ashraf Muslim
telah bertunang


poning awok memikiaqkan
poning awok mendengor
rintihan
keluhan
komen mengomen di FB
semuanya berkisar tentang pelakon ni
yang paling memberikan impak kepada aku
bila kakak aku pun turut tak terlepas menerima sindrom ini
aku la jugak yang jadi mangsa
terpaksa mendengar keluhannya

wahai wanita-wanita semua
awatla mau berduka
awatla mau terluka
awatla mau mengeluh
sampai berpeluh-peluh
kan elok si Ashraf tu bertunang cepat
dengan wanita yang aku rasa elok budi pekertinya
tak kan korang suka tengok dia 
bertunang ngan minah mana-mana ntah
pelakon wanita yang seksi tahap dewa mahut ka

korang mungkin mustahil dijodohkan dengan dia
tapi ingat!
korang boleh je berdoa supaya dijodohkan dengan lelaki sebaik dia
dengan syarat korang pun kena berubah lah jadi lebih baik
dan yakin dengan pertolongan, qada' qadar Allah
tu saja penyelesaiannya
jangan sedih-sedih
makan ayam goreng lagi sodap.

sekadar hiasan


Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri
 (Ar-Rum; 21)


p/s : nama aku Asyraf jugak.tak mau masuk meminang ke?
Read more

1 ::Posting Terakhirkah Ini?::

Tuesday, April 26, 2011
Alhamdulillah
hari ni genaplah 10 hari aku bercuti di rumah bersama keluarga
petang ni bakal bertolak balik ke Sabah
menyambung kembali sisa-sisa kehidupan sebagai seorang mahasiswa
yang insyallah berbaki lebih kurang 2 minggu

28hb April & 3hb Mei 2011 - Final Exam
29hb April - Viva Presentation

moga dipermudahkan segalanya
insyallah kembali menghirup udara di Shah Alam lebih kurang dalam 3 bulan akan datang
bakal merantau mencarik ilmu di negara Matahari Terbit ,Jepun bulan hadapan hingga bulan Julai
yang penting aku nak beraya dengan famili setelah 3 tahun berturut-turut beraya kat Sabah

Wish u all da best!
Seeru Ala Barakatillah!






Read more

3 ::Jangan Pelik , Jangan Keliru::

Sunday, April 24, 2011
bayangkan...
sedang korang berjalan bersiar-siar di taman-taman tasik
mahupun kompleks beli-belah
anda ternampak satu senario
dua orang lelaki keluar bersama
gaya penuh mesra dan rapat,
dua orang perempuan berjalan berpegangan tangan
saling menyuap ayam KFC HOT AND SPICY kemulut kawan masing-masing




apa yang akan timbul dalam pemikiran anda?
nampak macam pelik?
mcam pasangan gay dan lesbian?

tahniahlah!
korang berjaya dipengaruhi ideologi dan pemikiran barat
yang berjaya mensetting mindset korang
dengan memandang serong hubungan persahabatan yang amat mesra dan rapat
terjalin antara sahabat yang sama jantina
dan tanpa korang sedar
ideologi BARAT  ni berjaya menggalakkan pergaulan bebas 
antara lelaki dan perempuan yang bukan MAHRAM



Rasulullah s.a.w. ada bersabda mengenai 7 golongan yang akan dinaungi ALLAH S.W.T.
di perhimpunan di padang mahsyar pada hari kiamat kelak
salah satu golongan tersebut ada disebut Baginda

"Dua orang sahabat yang berkasih sayang kerana Allah, bertemu dan berpisah hanya keranaNya."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)



jadi jangan ingat rasa kasih sayang hanya pada yang berlainan jantina je ye...


P/S : posting atas ni  terkecuali sepenuhnya pada mereka yang kecelaruan gender.HARAM!

P/SS : Sempat jugak nak promote buku karya Hilal Asyraf (langitilahi.com) berjudul MATAHARI.


merupakan gabungan kumpulan cerpen tarbiah hasil garapan beliau.Sangat santai dan bermakna. Sarat dengan nilai tarbiah dan ukhuwwah.



Read more

1 ::Hari Ini Kita Bersahabat, Sampai Bila-Bila Kita Tetap Sahabat::

Saturday, April 23, 2011
jam 1 pagi
mata masih tak dapat nak ditutup
pandangan terarah ke timbunan album gambar yang tersusun rapi
yang hampir berhabuk tak terusik di dalam almari buku bilik aku
sehelai demi sehelai halaman album diselak
meneliti setiap gambar silam yang tersimpan kemas
memori zaman persekolahan terimbau kembali
wajah satu persatu sahabat bermain dalam ingatan
yang paling aku ingat adalah 4 orang sahabat yang akrab dengan aku

merekalah penghibur hati tatkala berduka dimarahi ustazah angkara tak hafal surah hafazan
merekalah sahabat sepermainan tika beriadah di taman permainan setiap petang selepas sekolah agama
dan yang paling aku ingat
merekalah teman team basikal berkonvoi tiap kali hari raya menziarahi rumah cikgu dan rakan-rakan lain




Syafiq Afandi
teman yang paling lincah
paling sempoi
dulu sekolah rendah jadi biasa-biasa je
masuk sekolah menengah terus bergeliga
kalah kami semua
dengar sekarang sambung kat UiTM Puncak Alam sana

Rahimi
teman ala-ala bonzer
pi rumahnya kalau tak jumpa kucing memang tak sah
selalu basikal maknya jadi peneman
pi sekolah, pi konvoi raya
sekarang jadi student poli sabak bernam

Shazwan 
ni sahabat aku yang special
ape taknya
dari sekolah rendah sampai sekarang
gaya tak penah berubah
yang tak boleh blah
dia ni suka marah-marah time main bola
tak kira time PJ maupun match sebenar
(jangan marah aku ek wan..hehehhe)

dan sahabat yang paling aku kagumi
Allahyarham Nur Asyraf
arwah ni aku start kenal time darjah 5
tak macam 3 kawan aku yang atas ni yang aku kenal sejak darjah 1 kot
sebab arwah budak lompat (ambil exam PTS darjah 3 lompat masuk darjah 5)
arwah ni dah kira macam kembar aku 
nama pun dah hampir sama
selalu cikgu salah panggil aku sebagai dia dan dia sebagai aku
sangatlah bergeliga
selalu aku dengan arwah fight no dalam kelas
kalau aku no.1 dia akan no.2 dan sebaliknya
namun pada suatu malam
time tengah sibuk dengan orientasi baru masuk universiti
aku dapat 1 mesej yang betul-betul melemahkan lutut aku untuk berdiri
berita pemergiannya akibat kanser tulang yang dialaminya
alhamdulillah aku sempat berjumpa dengan dia lebih kurang 2 bulan sebelum tu
aku betul-betul tak dapat menerima berita tu
namun Allah lebih menyayanginya
aku redha dan pasrah akan rencana Illahi

Buat Syafiq, Rahimi , Shazwan
aku dedikasikan posting kali ni
atas persahabatan kita semua
moga korang semua terus berjaya dalam bidang masing-masing
tapi yang penting persahabatan kita jangan pernah bernoktah


Al-fatihah buat
 Allahyarham Muhammad Nur Asyraf bin Mohd Sadni





Kisah Cinta


Dulu kau berdiri bersamaku
dan saling mengukir janji
bahwa kau kan selalu ada disini
susah senangku bersama kau tempuhi
ku hargai

kini kau dimana
meninggalkan ku sendiri tak berdaya
pesanmu padaku janganlah bduka
jangan menangisimu bila kau tiada
ku mencuba..

air mata pun jatuh ke pipi
mengingkari janji yang ku beri
kisah cinta sahabat sejati
tak berakhir bila engkau pergi
sahabatku kau kan kurindui
kerna kau takkan kembali

walau kau disana
namun doaku kan selalu bersama
maaf kernaku tak pernah tuk berkata
bahwa kaulah teman yang paling sempurna
yang ku ada..
Read more
 
DE SOUZA CORNER © 2010 | Designed by Blogger Hacks | Blogger Template by ColorizeTemplates